H ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΖΩΩΝ Εκτύπωση
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Τρίτη, 09 Αύγουστος 2011 08:17

 

Η ιατρική κάλυψη των νεαρών ζώων

Συνήθως μας χαρίζουν ή αγοράζουμε ένα κουταβάκι ή γατάκι σε μια ηλικία μεταξύ ενός (1) και τριών (3) μηνών. Πολλοί φιλόζωοι φέρνουν το ζωάκι τους στον κτηνίατρο κάπου σ' αυτή την ηλικία ρωτώντας για το τι πρέπει να γίνει με την ιατρική του κάλυψη.

Αυτό που πρέπει να γίνεται από την αρχή είναι η αποπαρασίτωση. Από την 15η μέρα της ζωής τους πρέπει τα νεαρά ζώα να παίρνουν αντπαρασιτικό σε 15νθήμερα διαστήματα. Αυγά παρασίτων υπάρχουν διάσπαρτα στο περιβάλλον, συχνά και από τους ίδιους τους γονείς των νεαρών ζώων. Εδώ σας υπενθυμίζω ότι ένα τέτοιο ζώο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενός με δύο ετών - ανάλογα με τη ράτσα - φτάνει σε πλήρη ανάπτυξη. Σ' όλη αυτή την περίοδο ο οργανισμός του δουλεύει εντατικά "κατασκευάζοντας" κόκαλα, χόνδρους και μύες και δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει πολύτιμα συστατικά της τροφής από τα κάθε λογής παράσιτα του εντέρου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάθε απώλεια σε ανάπτυξη σ' αυτήν την ηλικία δεν αναπληρώνεται ποτέ. Εξίσου σοβαρό είναι και το ζήτημα της δημόσιας υγείας γιατί τα παράσιτα αυτά στην πλειοψηφία τους προσβάλλουν και τον άνθρωπο προκαλώντας από παρασιτώσεις του εντέρου ως επικίνδυνες κύστεις σε ζωτικά όργανα.

Ακολουθούν οι εμβολιασμοί που σκοπό έχουν να προλάβουν προσβολή του νεαρού ζώου από διάφορα λοιμώδη νοσήματα. Τα νοσήματα αυτά για τον σκύλο είναι οι ιογενείς εντερίτιδες (ΤΥΦΟΣ), ή νόσος CARRE (ΜΟΡΒΑ), η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ, η ΤΡΑΧΕΙΟΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ, η ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ, και η ΛΥΣΣΑ.

Για την γάτα υπάρχουν εμβόλια κατά της ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ, της ΠΑΝΛΕΥΚΟΠΕΝΙΑΣ, της ΡΙΝΟΤΡΑΧΕΙΤΙΔΑΣ, της ΧΛΑΜΥΔΙΑΣΗΣ, του ΚΑΛΥΚΟΪΟΥ και της ΛΥΣΣΑΣ ενώ στο εξωτερικό κυκλοφορούν και εμβόλια κατά της ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ και της ΤΡΙΧΟΦΥΤΙΑΣΗΣ.

Οι εμβολιασμοί καλό είναι να ξεκινήσουν γύρω στη 45η ημέρα (ορισμένοι τύποι και νωρίτερα) και να επαναλαμβάνονται χωρίς παρεκκλίσεις στα χρονικά διαστήματα που ορίζει ο κτηνίατρος.

Λόγω ανωριμότητας του ανοσοποιητικού συστήματος είναι απαραίτητοι και επαναληπτικοί εμβολιασμοί. Χρειάζεται λοιπόν ένα εμβολιακό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθείται κατά γράμμα ώστε το ζώο σας να αποκτήσει άμυνα απέναντι σ' όλες αυτές τις σοβαρές έως θανατηφόρες ασθένειες.

Αναρτήθηκε από τον Κτηνίατρο Κωνσταντάρα Ιωάννη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 09 Αύγουστος 2011 12:05